Isnin, 2 Ogos 2010

Membebaskan adrenalin


Apa la punya jurugambar crop gambar aku ni sampai tak dak muka. Apa pun terima kasih la. Ada gak gambar aku dalam aksi. Member belakang tu sengih dua macam memang aku tak paham.




Gambar ini saya sampai di water station yang ketiga. Tapi tak singgah pun sebab tak nak bazirkan masa. Lagi pun saya ada bekal air coke lebih kurang seliter dengan air mineral 1.5 liter. Terima kasih la untuk jurugambar yang merakam detik ini, walaupun nampak kepala jer.


Itu gambar semalam dan hari ini badan saya masih terasa sakit-sakit dengan bengkak di pergelangan kaki yang masih membiru.


Kebiasaannya, selepas semalaman, saya tidak berasa sakit tetapi kali ini kayuhan lebih 40 kilometer semasa Nibong Tebal Mountain Bike Adventure '10, benar-benar membuatkan saya berasa sakit-sakit badan terutama bahagian kaki dan rusuk. Jarak ini sebenarnya, kalau di jalan raya, saya boleh tamatkan dalam masa sejam setengah atau lebih sikit, tetapi dalam acara naik dan turun gunung, meredah tanah merah dan berlumpur dan menyeberangi anak sungai yang sekali lompatan katak, ia merupakan cabaran yang benar-benar menduga saya yang amatur, terutamanya apabila menuruni bukit curam yang berliku pada kecurunan mencapai 40 darjah.


Saya boleh merasakan seluruh bahagian tangan saya berasa sakit dan tegang ketika mengendalikan basikal menuruni bukit sambil mengawal kedua-dua brek gerek, malah kadang-kadang terpaksa menyorong basikal apabila melihat kepada permukaan jalannya yang membuat saya cuak, tetapi taklah membuat saya kecut perut. Yalah, buat apa ambil risiko nak cederakan diri sendiri, kan. Inilah kelemahan saya sebenarnya, tidak berani menuruni cerun dan mengizinkan diri diovertake oleh peserta lain. Apapun, ini antara pengalaman off road dengan gerek gunung yang membuat saya teruja dan amat bersyukur tidak dilanda masalah seperti kejang - masalah lazim di kalangan peserta, atau terbabas dan terjatuh dari basikal sampai koyak kaki atau patah tulang.


Cuma kelebihan saya masa memotong ialah semasa mendaki bukit dan pecutan di tanah rata atau jalan raya - hehehe..masa kat sini la boleh tunjuk hebat dan memotong berpuluh-puluh peserta lain.


Apapun, laluan semasa mendaki bukit sebenarnya tidaklah memberangsangkan sebab saya - dan hampir semua peserta - terpaksa menolak basikal beramai-ramai. Inilah akibat terlalu ramai peserta (lebih 1600 orang) bersumbat di laluan sempit yang mendongak dan jalan menggerutu. Tahniah kepada penganjur kerana menyediakan empat bukit untuk didaki, termasuk salah satunya yang dipanggil bukit 300 ratus sebab tingginya hampir 300 meter. Memang azab naik dan azab nak turun. Tapi memang seronok menurun bukit ini melalui barisan pokok getah yang masih kecil, laluan sempit yang berliku.


Kalau kebiasaannya orang mudah terjatuh atau terbabas masa menurun bukit, saya lebih kerap terjatuh semasa membuat kayuhan mendaki - jadi dapat la pergelangan kaki yang bengkak. Ada sekali basikal saya terbalik semasa mendaki selepas terlanggar batu besar, dengan tayar belakang terbalik ke atas. Mujur saya pantas dengan terjun dari basikal. Kalau tidak, mahu muka tersembam di atas tanah. Malu la kat orang-orang di belakang.


Apa pun, dapat menamatkan jelajah lebih 40 kilometer ini dalam masa 4 jam sudah cukup melegakan, sebab sasaran pun memang nak habiskan jarak dengan berkayuh. Malu la kalau sampai garisan penamat basikal naik kenderaan pacuan empat roda atau diarah balik tanpa sempat menghabiskan check point - ada 4 check point. Di garisan panamat, dapat la pula nombor 656. Nombor 656 aje ker? Itu sajalah yang dapat. Kalau nak nombor yang lebih baik kena la bermula kat gelombang depan - ni mula kat kelompok belakang, nak menang apa. Satu lagi jangan penakut masa turun bukit, kayuh saja la. Orang lain boleh, kenapa pula kita tak boleh - kalau nak cabar adrenalin sendiri la. Tapi sendiri mau ingat, kalau terjatuh dan tersembam..tak ada insurans untuk yang ini.


Tapi paling tak pun dengan nombor ini, saya dapat la pingat - sebab penganjur kasi sampai nombor 700. Terima kasih penganjur, kalau tak, pulang tangan kosong la. Ini pengalaman yang menyeronokan walaupun dalam kepala asyik terfikir - masa turun bukit yang serba susah - apahal la saya nak habiskan cuti hujung minggu dengan kerja seperti ini, dan bukannya duduk rehat dan tiduq di rumah.


Lepas ini, memandangkan bulan posa, saya nak cuba kayuh malam, tak pun sejam sebelum buka. emmm...larat ker aku.


3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Tahniah!

Semangat yang jitu dalam bidang sukan. Bagus!...tak sangka seorang penulis boleh melakukan aktiviti-aktiviti lasak sebegitu. Teruskan dengan kayuhan..dan teruskan juga dengan pena yang tajam.

Gantung pingat tu kat ruang tamu.

*******

Fakeh berkata...

Cubalah google tajuk BANGSA MELAYU MENGIKUT ULAMA AHLU SUNNAH WAL JAMAAH, maka akan fahamlah kita tentang hakikat bangsa ini. Dan cubalah google pula tajuk-tajuk berikut agar kita kenal musuh dalam selimut yang mencari peluang dan ruang untuk mengkhianati bangsa ini, iaitu:-

(a) http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
(b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
(c) Jom Kenali Dr Maza & Co
(d) Ahlul Bait Yang Dicerca
(e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
(f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
(g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah

FAKEH KHALIFAH SAKA

Sahrunizam Abdul Talib berkata...

Salam,

Saya dah berhijrah ke blog baru di alamat http//szirdina.blogspot.com. terima kasih