Rabu, 9 Februari 2011

Ruang kosong antara hitam dan putih


Beberapa ketika yang lalu saya membaca satu entri dalam facebook yang dengan nada sebagai dewa besar meminta tuhan memberi petunjuk kepada orang yang sesat dalam kegelapan yang bersikap pelampau menegakkan benang basah. Wahhh..semakin besar KEPALA budak seorang ini dan menjelaskan sikapnya kebelakangan ini yang semakin bersikap kurang ajar - seperti yang dikatakan oleh orang yang pernah melihatnya. Saya sendiri sudah tak ada angin nak nengok walaupun saya tak remove namanya daripada senarai rakan facebook. Ini hanya satu daripada puluhan, malah ratusan tulisannya - dalam entri facebook, blog atau media baru - yang berbentuk kecaman keras dan bernada sinikal ala kurang ajar oleh manusia yang saya lihat tidak ubah semacam beruk dan manusia barua - opss..saya bernada emo - ni pun meminjam kata-kata dia dan para pengikut yang sealiran dengannya.

Sebenarnya, pada suatu tahap saya merasakan dan tertanya-tanya, apakah yang mahu diperjuangkan apabila dia sering berhujah dengan pelbagai alasan yang cuba ditegakkan sehingga isu asal perkataan paria sudah lama tidak kedengaran, tetapi yang timbul adalah entah segala macam perkara yang dibangkitkan, dan pada akhirnya, tidak ada suatu pun huruf dan ayat dalam novel Interlok yang tidak dipertikai.

Hakikatnya juga, mudah untuk kita mengatakan orang lain sebagai bersifat rasis atau cauvenis, atau segala tempelan negatif dan tidak baik mengenai orang atau pertubuhan yang tidak sealiran, tetapi alangkah baik jika dia berhenti seketika dan berdiri di depan cermin untuk melihat dan menilai diri sendiri, apakah diri yang mengatakan segala macam mengenai pihak lain tidak bersifat rasis atau cuavenis, sebenarnya. Amat malang untuk hidup seseorang yang tidak dapat melihat sisi lain daripada kata-kata yang dilontarkan kepada orang lain dan alangkah daifnya manusia jenis yang berfikiran seperti ini.

Pada akhirnya saya melihat, dalam dunia sastera Melayu di Malaysia, watak seperti ini sepatutnya tidak perlu wujud dan tidak berguna tanpa sebarang nilai pun. Saya mungkin seperti emo, tetapi saya tidak ada pilihan kata-kata lain untuk isu dan perkara ini yang menyebabkan saya semakin berasa sengal saban hari dengan serangan dan kecaman bersifat ala barbarian itu. Sudah tidak adakah perkara atau hal lain dalam hidup yang mahu diperjuangkan....

Tiada ulasan: