Rabu, 14 September 2011

Aku kembali ke blog!


Lama sangat dah tak kemaskinikan blog ni. Dah naik bersawang dan salah satu sebabnya adalah masalah kata kunci. Tak tau la apa sebabnya, tapi alhamdulillah, akhirnya dapat gak aku selesaikan masalah ini. Lepas ni boleh la aku merapu dan mengarut dalam blog ini dan memikirkan untuk terus menulis dan menulis yang kununnya menjadi sebahagian minat aku. emmm..tapi sebenaqnya, sejak dua tiga tahun ini, kemahiran menulis dan kerajinan aku untuk aku berfikir semakin kurang. Mungkin ini penyakitnya yang berpunca daripada persekitaran pekerjaan. Bukan disebabkan tidak ada masa sangat, tapi disebabkan kerja-kerja aku kurang membabitkan penulisan secara intensif, ketajaman aku mengarang juga semakin terjejas - mungkin aku sekadar beralasan dan jika aku sekadar mahu mencari alasan, maka layak la aku dikutuk. Sewajarnya, aku tidak boleh beralasan sebegitu jika benar penulisan dan mengarang itu sebahagian daripada kebolehan semula jadi aku, malah memberikan rezeki kepada aku sebelum ini. Lebih daripada rezeki, mengarang dan menulis memberikan aku kepuasan yang tidak mungkin dapat aku nyatakan kepada sesiapa, betapa kepuasan itu datang daripada dalam diri dan semacam melepaskan ego dan libido...hehehe. Yeke. Atau aku terlalu kerap bermain basikal gunung sehingga terlalu letih untuk mengarang...alasan lagi.

Ya, aku ada tulisan yang terbengkalai, termasuk novel yang kalau mengikut jadualnya, sudah sewajarnya berada di pasaran dan aku sedang menikmati royalti hasil jualannya. Tetapi malangnya, aku tidak menyudahkan kerja aku yang sudah siap itu, sedang aku cuma perlu mengemaskan plotnya agar lebih dramatik (kehendak penerbit).

Apa lagi? Mengarang puisi atau sajak. Bagi aku, lebih senang memilih dan menilai sajak untuk siaran - tugas yang aku pernah buat ketika bekerja di akhbar suatu ketika dulu, lebih mudah berbanding menulis sajak atau puisi. Kenapa tidak boleh tulis? Mungkin aku tidak cukup pandai atau tidak berbakat besar macam teman-teman lain, macam Sheikh Rahimidin atau Haji Madrasah atau kawan-kawan lain. Lazimnya, ketika mahu menulis puisi, aku selalu memikirkan, menulis puisi tidak mudah kerana keperluan pemilihan dan susunan perkataan yang lebih rumit dan terperinci berbanding menulis cerpen dan novel. Barangkali, ini juga kesannya terlalu banyak membaca puisi untuk dinilai untuk penerbitan sehingga merasakan sentiasa belum cukup layak menulis puisi.

Jika aku mahu menulis puisi, aku tidak mahu seperti 99 peratus puisi yang aku pernah tolak dan buang semasa melakukan saringan dulu. Aku mahu menulis untuk memastikan, taraf penulisan itu tidak sekadar layak untuk bakul sampah dan membuat pembacanya merasakan, bahawa aku sekadar syok sendiri tanpa mempunyai sebarang kekuatan bahasa dan inti pun dalam puisi. Jadi lepas ini, aku kena terus menulis dan menulis tanpa sebarang alasan atau bertangguh!

Gambar yang atas tu, antara foto terbaru aku. Ahad lepas. Yang ni dirakam semasa aku menghabiskan pendakian satu bukit (10 kaki je dari puncak) di Puncak Alam, Shah Alam 2, lebih kurang 170 meter tingginya. Tak boleh sangat nak kayuh basikal sebab laluannya memerlukan kemahiran teknikal, tambah pulok licin sebab hujan lebat malam sebelumnya. Asyik tergelincir je. Yang sebelah tu member kayuh tegar la jugak, Saifful Maybank. Menolak basikal naik bukit tu memang perkara biasa la. Menolak basikal jauh lebih memenatkan berbanding mengayuh. Sakit pinggang dan rasa semput dibuatnya...kalau tak percaya cuba la...hahaha.

1 ulasan:

yusli berkata...

haha libido pun masuk sekali.

bro mcm mana nak dpt novel tu? teringin gak aku nak baca.