Jumaat, 9 April 2010

Tanggungjawab..sudah?


Lihat logo keramat ini, simbol yang secara peribadi kurang menyenangkan saya, tetapi apakan daya saban tahun menjelang Januari dan februari maka sampailah sampul surat di dalam peti pos di rumah anda. Urusan selebihnya, ramai yang tahu!

Saya tidak anti atau menentang percukaian kerana memahami kepentingan wang hasil cukai kepada kantung perbendaharaan negara, tanpa wang pembayar, hatta negara mana pun memerlukan hasil percukaian untuk segala-galanya urusan kenegaraan, dan begitulah untuk Malaysia.

Saya menjadi sebahagian warga pembayar cukai sejak mula memasuki alam pekerjaan disebabkan skil gaji saya termasuk dalam golongan layak (layak?) membayar cukai. Saya lebih suka perkataan layak diganti sebagai "orang kena bayar cukai" bermula daripada beberapa ratus setahun kini meningkat kepada beberapa ribu setahun.

Saya juga amat kagum dengan undang-undang percukaian negara dan mengakui mereka memang cekap dalam mengutip duit daripada okbc ini, malah begitu terperinci sehingga pendapatan sebesar hama pun kalau dikesan, anda kena bayar. Kena bayar tau!

Berapakah yang anda kena bayar, perlu bayar dan wajib bayar? dalam aktanya, sebagai okbc, maka menjadi tanggungjawab anda melunaskan cukai kepada lembaga yang menguruskannya, jika tidak, ada la habuannya. Tidak mengapa, itu undang-undang dan wajib dipatuhi. Dipatuhi?

sebenarnya, sebagai pembayar anda tidak ada peluang lain selain daripada pembayar dan membayar sehingga saya merasakan, dan tidak dapat memahami apakah yang saya wajib bayar selain daripada pembayaran asas mengikut kadar yang ditetapkan melalui potongan gaji. Misalnya, saya dikenakan membayar setiap bulan pada jumlah yang amat besar sepanjang tahun, dan jumlahnya bukan sedikit! Saya tidak faham apakah pertimbangan dan perincian yang digunakan oleh pihak berkenaan untuk memotong gaji saya pada kadar yang agak tinggi, yang pada hemat saya dibuat sesuka hati tanpa memikirkan apakah kesan kewangan. Jika itu tanggungjawab, ya, saya boleh faham dan menerima, tetapi apakah justifikasi pihak berkenaan membuat arahan memotong gaji, tidak pernah dijelaskan. dasar kerja mereka adalah: potong dulu, tanya kemudian!

Malah mereka, demi memastikan kutipan sentiasa meningkat setiap tahun, dan mengembungkan dana negara, membuat peraturan-peraturan berkaitan pembayaran cukai seumpama semberono. Misalnya, faedah persaraan yang diambil semasa berhenti daripada majikan lama saya dulu dikenakan cukai, sedangkan selama ini, faedah itu tidak dikenakan cukai. Alasannya, ada peraturan terbaru, wang itu dikenakan cukai sebab dikeluarkan sebelum usia persaraan. Emmm..ambil sajalah, kami pembayar cukai tidak pernah tahu menahu tentang sekian peraturan dan tanggungjawab yang dikuatkuasakan dan kami pun tidak boleh mempersoalkan apa-apa pun.

Bulan April ini, kerja-kerja mengisi borang dan menyerahkannya kepada LHDN sedang rancak. Kalau bayar terlebih, baguslah. Kalau terkurang bayar, alamatnya, kempis lagi kantung peribadi okbc seperti mana seorang kawab saya, seorang pegawai diplomat yang terpaksa membayar kekurangan bayaran...mana nak cekau? Nasib la kawan.

Saya juga tidak begitu senang dalam hal wang pembayar cukai ini apabila gomen misalnya, selalu berkata seperti dalam kempen-kempennya, terutama semasa pilihan raya, menggunakan wang kerajaan untuk janji politik. Dan gomen, para eksekutif politiknya mendakwa wang yang dibelanjakan adalah wang kerajaan. Tanpa pembayar cukai, apakah gomen ada wang? jadi bacalah begini, wang pembayar cukai, bukan wang kerajaan, dan janganlah sesuka hati menabur wang itu. Tapi kalau tak percaya, saksikanlah sedikit hari lagi bagaimana wang dibelanjakan sesuka hati hanya untuk tujuan politik parti atas nama wang kerajaan sebab kerajaan dan parti politik adalah satu, dan sengaja buat tak tahu bahawa wang itu, wang pembayar cukai, wang orang kena bayar cukai...wang orang kena bayar cukai.

Cuma sebenarnya, bagi tahun lalu, saya masih belum lagi menguruskan borang LHDN, terutamanya apabila memikirkan akan ada potongan yang menghilangkan kewarasan saya berfikir kelak.

Yalah, saya kena juga menghadapi sistem percukaian ini, walaupun dengan hati yang sebal...sebalkah aku?

3 ulasan:

Sham al-Johori berkata...

Tuan Tanah Dari Bucu,
Alaaaa bayar aja, jangan mengayat lebih-lebih. Itulah sapa suruh kerja teruk-teruk nak cepat kaya. Akhirnya bukan kaya, 1Malaysia yg kaya.
Bayar jangan tak bayar....
Hehehehe

benuasuluk berkata...

sheikh, tukar cara bayar tahun ni. jangan bagi duit. Apa kata pi hempuk 2 bijik basikal atas meja kaunter lhdn?

NASSURY IBRAHIM berkata...

Dapat kutip cukai banyak, bonus lebih. Ceti berlesen la tu!