Selasa, 26 Jun 2012

Budaya surat sokongan


Petikan laporan media:

Exco pendidikan Selangor, Dr Halimah Ali berkata amalan menghantar surat sokongan di kalangan pegawai kanan kerajaan bagi permohonan projek kerajaan negeri perlu dihapuskan.
"Itu norma, budaya dahulu, jumpa YB untuk dapatkan kerja dan sebagainya.
"Norma itu kita mahu tukar, YB tiada pena ajaib," katanya dalam satu sidang media hari ini.
Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan Selangor itu berkata, beliau tiada halangan sekiranya orang ramai memohon untuk mendapatkan surat sokongan.
Beliau berkata demikian sewaktu mengulas isu surat sokongan memohon tender sebagai peguam panel kerajaan negeri yang ditandatangani Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor, Faekah Husin.
Saya bukan pemuja mana-mana ahli politik walaupun pernah melalui hidup ini menggunakan bantuan orang politik. Apa boleh buat, sebab nak hidup dan terdesak masa itu. Kalau tidak, mungkin payah la juga sebab tercicir gerabak masa itu. Surat lambat sampai, sebab kampung kat ulu banat, jadi surat sampai dah lepas tarikh.

Itu cerita lama. Surat sokongan ni kadang-kadang berlaku disebabkan tak layak merit, tapi sebab nak, kita guna pintu belakang. Betul tak? Masalahnya juga, surat sokongan dah menjadi macam satu budaya dalam apa juga urusan dan keperluan, lebih-lebih lagi surat sokongan orang politik. Sebab, tanpa surat sokongan politik, layak sekali pun, boleh jadi tak layak andai tak ada tandatangan orang politik. Susah, kan.

Macam ada seorang kawan, nak masukkan anaknya dalam kelas prasekolah percuma, sebab dia hanya drebar teksi, jadi terpaksalah minta cop dan signature penghulu dan ketua cawangan untuk mengesahkan dia layak.

Masalahnya juga, pegawai mana-mana pun, kalau tak ada tandatangan orang politik atau orang besar, mereka jadi buta mata untuk menerima, apatah lagi memproses dan meluluskan sesuatu apa pun.

Begitulah lazim. Ini sudah budaya, jika pun ada pemimpin yang menidakkannya, ini adalah hakikat.

Tiada ulasan: